Új identitás

 2013.06.03. 03:25

Trianon. Vajon ha átokként nem teljesül be, ha nem íródik alá, és nem hajtják végre, mi történt volna a szánalmas, XX. századi történelmünkben másképp? Került volna a történelmi Magyarország olyan helyzetbe, hogy a doni háromszázezer életerős férfi, és  a mintegy hatszázezer fős, magyar zsidóság odavesszen? 

Ha a történelmi Magyarország megmaradt volna klasszikus határaival, akkor azt milyen státusz követte volna, és ebbe a képbe hogyan illesztődött volna be Ausztria? Ha Ausztria valamilyen laza fonállal kapcsolódott volna Magyarországhoz, vajon ez gyengítette volna Hitlert, és a nemzeti szocializmust? Talán hatalomra sem jut? Talán Horthy sem jut hatalomra? 

Fontos kérdések, melyekre soha sem kapunk választ. 

A magyar nemzet történelme legsötétebb, és legsúlyosabb identitásválságával küzd. A belváros új fiataljai, a jövő értelmisége nem találja vállalhatónak magyarságát. Leválik a nemzettestről.Zsidóként új identitást épít magának.Nem törődve azzal, hogy a nemzet nem Orbán Viktor, és nem a Fidesz, önmaga jogán nem tartja felvállalhatónak a közös nemzetben gondolkodásról folyó párbeszédet sem. Így viszont nagyon nehéz lesz toleráns, és elfogadó nemzetet építeni, a maradékból, aki megtartja magyar identitását, ápolja Kárpát-medencei gyökereit. 

A Sirály művészeti központban szerveződő, és épülő közösség zömében felvállaltan zsidó fiataljai, akik egyébként a Sirály közösségét is egyfajta zsidó kulturális és művészeti csoportnak írják le, egyre nagyobb súllyal vesznek részt a belváros pezsgő, és a kampány közeledtével egyre "forradalmibb" nyüzsgésében. Egyetemfoglalásokat szerveznek, minisztériumokat rohannak le, és a kampány élesedésével párhuzamosan valószínűleg egyre több ilyen akciójuk lesz. Ez persze nem baj, engem a riadt arcú Hoffmann Rózsa önmagában nem tud meghatni. De fontos lenne valahogy ezt az egészet a teljes magyar társadalom felé leközölni. Ez pedig nem történik meg, mégpedig azért nem, mert a közösség, akikről szó van, meg sem próbálja felvenni a kapcsolatot a társadalom egészével. Közléseik belül maradnak azon a körön, amelyben léteznek.Lassan de biztosan, leszakadnak arról a halmazról, amit  nemzetnek neveznek. Új identitásuk, ami régi is, és létjogosultsága a nemzet fogalmán belül megkérdőjelezhetetlen, egyre inkább az elkülönülés szimbólumává válik.

siraly_mti_001.jpg

Nehéz a magyar zsidóságnak ugyanakkor megfelelnie, mert a jobboldal is elbaszta. Nagyon. Az új-Horthysta ideológia, amely letagadhatatlanul kezdi eluralni a "mainstream" nemzetpolitikát, nem csak hogy kizárja (a sirályos közösséghez hasonló módon) a társadalom nagy részét abból, hogy őszintén,csizmacsattogtatás és vitézzé avatás nélkül élje meg azt a kevés nemzettudatát is, ami van, hanem ítéletet is mond azokról, akik nem így szeretnének magyarok lenni. 

Ez a válság a rendszerváltás óta fokozatosan mélyül. De ilyen mély nem volt talán soha. Trianon kapcsán írom ezt, pedig nem ebből a nézőpontból szerettem volna megközelíteni a magyar nemzet egyik legnagyobb tragédiájának kérdését. A magyar zsidóság zöme,  talán soha nem lett volna elhurcolva marhavagonokban haláltáborokba, ha a magyar nemzet erős marad, történelmi határain belül. Ezt sokan nem látják be. A Romániában rekedt magyarokra blogjaikban, kommentjeikben bocskorosként utaló ifjak bár nem tudják, vagy nem érzékelik, de önmagukat is szemközt köpik. Mi lehetne szomorúbb ennél? A jövő orvosai, ügyvédei, tanárai ők. 

A belvárosi fiatalság eme jelentős részének befelé fordulása, és etnikai, vallási indentitására alapuló összezárása, csak és kizárólag egy politikai erő malmára hajtja a vizet. Az a politikai erő pedig nem az E 2014, nem az LMP, és nem is az MSZP. Az az erő nem más, mint a JOBBIK! 

Címkék: identitásválság Jobbik Trianon Horthy Sirály Holokauszt Magyarság Mszp Identitás E2014 Zsidóság Nemzeti összetartozás

A bejegyzés trackback címe:

https://cavalcanti.blog.hu/api/trackback/id/tr135341162

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.03. 11:26:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

németh györgy 2013.06.03. 16:15:10

Most inkább előre kell nézni, bár a távlat homályos, mégis meg kell próbálni ebből a bizonytalan távlatból a lehető legtöbbet kihozni!

Cavalcanti 2013.06.04. 17:09:20

@madárjós: Ezt fejtsd ki egy picit bővebben, ha lehet! :)

németh györgy 2013.06.04. 21:13:21

@Cavalcanti:
„A Sirály művészeti központban szerveződő, és épülő közösség zömében felvállaltan zsidó fiataljai……mert a közösség, akikről szó van, meg sem próbálja felvenni a kapcsolatot a társadalom egészével. Közléseik belül maradnak azon a körön, amelyben léteznek. Lassan de biztosan, leszakadnak arról a halmazról, amit nemzetnek neveznek.”
Az jutott eszembe, hogy ennek a bezárkózásnak nincs értelme. Nyitni kell, és inkább a zsidóságnak. Úgy rémlik, hogy a zsidóság történetében - korábban biztosan - a zsidók a nem zsidókat mindig kizárták, elutasították inkább, nem volt elég jó nekik senki, hogy közöttük élhessen, közéjük kerüljön. Fátylat a régi nézeteltérésekre, még arra is, hogy a zsidóság felé kapunyitó Jézust megölték a zsidók. Ha talán a zsidóság nyitna, megmutatná magát, a maga valójában, kiderülne, hogy nincs is kapu a világ és a zsidóság között. Ezért írtam, hogy inkább előre nézni - bezárkózni semmiképp - bár homályos, hogy mi van akkor, ha a zsidók nyitnak kaput, de néha meg kell próbálni és a lehető legtöbbet ebből kihozni.

Cavalcanti 2013.06.05. 02:42:29

@madárjós: Nem gondolnám, hogy ezért az egészért csak és kizárólag a zsidók a felelősek. De ahogy írod,itt a gesztusgyakorlás labdája most az ő térfelükön pattog. Persze ha ők csak a Jobbik, és a szélsőjobban látnak méltó vitapartnert, hát legyen. De van ennek az országnak egy olyan "nem zsidó" többségi része is, amelyik nem antiszemita,és nyitott a párbeszédre. Alapvetően a gond ott van, hogy ez a felnövekvő nemzedék, a jelenlegi történelem oktatás trendjei által sulykolt dogmáka épít. Miszerint a magyarság felelős (sőt csak és kizárólag ő a felelős) majdnem hétszázezer zsidó honfitársunk haláláért. Csak hát kérem itt volt egy német megszállás. Én nem állítom azt, hogy a magyarok azon része, amelyik kollaborált, ártatlan. Nyilván nem. De a mai zsidóság kísértést érez, hogy kollektíve bűnösnek kiáltsa ki a magyarságot.A Kertész testvérek nagyon sok munkája van ebben. Konrádé is. Nehéz feldolgozni sok millió ember halálát, főleg, ha az értelmetlen.Teljesen értelmetlen.Hiábavaló. És ez a hiábavalóság az, amely dühíti a mai zsidóságot. Hiába haltak meg a nagyszüleim? Hiába szenvedtek a szüleim?Nem! Annak célja volt, még pedig (és ekkor jönnek az igazolások) a zsidó állam, a cionizmus megerősödése, stb. Pedig a tény tény marad: Értelmetlen halálok milliói, céltalan pusztítás volt a holokauszt, nem pedig tűzáldozat. Az emberi gonoszság,és lealjasodás egyik legszörnyűbb példája. A jelen zsidó fiataljai,az én nézetem szerint igen is, ha tetszik, ha nem, a nagybetűs Nemzet nagyon fontos részét alkotják. A kettős identitást sem tartom bajnak, de ezt az "újzsidó forradalmat" mindenképp! Ezek a mi fiaink bassza meg!!!!! El a kezekkel! Izrael az Izrael, Magyarország pedig Magyarország, magyar zsidókkal!! Pont!!!!! A bejegyzésem pedig egy másik felületen kialakult komment vitám eredménye. Egy pesti zsidó srác ,durván elnagyolva azt írta, hogy a nagyvárosok, ahogy a történelmi Pest és Buda is,azért lett az ami, mert nem nagyon lakták magyarok. Ezt követően felsorolja ugye a "klasszik" nemzetiségeket, kiemelve a zsidóságot. Erre egy másik hasonszőrű kommentelő beemelve a vitába a nemzeti összetartozás ünnepét, azt írta, hogy "végre egy ünnep, amikor megünnepelhetjük, hogy elszakadtunk a bocskoros erdélyiektől". A blogomban ki is tértem erre: Röviden. Ha nincs Trianon, nincs holokauszt, és nincs az a matematikai modell, ami mást dobna ki, ha tetszik ez a belvárosi barátainknak, ha nem!

németh györgy 2013.06.05. 21:11:20

@Cavalcanti:
Hűha, sok mindenről írtál!
Mindenekelőtt: nem zsidóként is azt gondolom, a náci holokauszt szörnyűségéire nincs mentség, őszintén sajnálom ami történt de erről nem is szólnék többet, mert ha bármit is írnék lehet, hogy csak olcsó gesztusnak tűnne.
De visszakanyarodva: „Nem gondolnám, hogy ezért az egészért csak és kizárólag a zsidók a felelősek. De ahogy írod,itt a gesztusgyakorlás labdája most az ő térfelükön pattog.” Persze hogy nincs olyan, hogy csak és kizárólag a zsidók a felelősek. Azt szerettem volna írni, hogy a labda ez esetben mindkét térfélen pattog, de ha a zsidók ez úgy tekintenék, mintha az csak ő térfelükön lenne, ez sokat könnyíthetne a párbeszéden. Igaz ehhez nagy erő és nagy dignitás szükséges, de ez szerintem a zsidóságban megvan valahol.
„Miszerint a magyarság felelős (sőt csak és kizárólag ő a felelős) majdnem hétszázezer zsidó honfitársunk haláláért.” Kollektív felelősség: szerintem nincsen ilyen. Az, hogy a magyarság egy része a deportálásokban aktívan részvett lehetett kényszer és/vagy korrupt alkalmazkodás, meg a „kis” emberek nem hősök. Nyilván az egész magyarság nem bűnös ebben. Az egész zsidóság sem bűnös abban, hogy a zsidók egy része - a fasizmus legyőzése után - a bolsevisták keblére borult, talán nem is az igazságot, mint inkább bosszút remélve az elszenvedett igazságtalanságokért és kegyetlenségekért. De a történelem mutatja, ezek a dolgok nem működnek, meg a bosszú ugyanolyan erkölcstelen, mint a bűn melyet üldöz. Ez erősíthette az antiszemitizmust, hatása még ma is tarthat. Vagy ki tudja?
„Izrael az Izrael, Magyarország pedig Magyarország, magyar zsidókkal!!” Persze csak ez a lehetőség! A korábbi, és amiről az eredeti írásodban írsz a zsidó fiatalok elkülönülése, elzárkózása ezért nem vezethet semmire „Magyarország pedig Magyarország, magyar zsidókkal” ehhez nyitnotok kell, , de ezt már írtam, ez ismétlés. Azért ebben, hogy: „Magyarország pedig Magyarország, magyar zsidókkal” meg az elkülönülésből hogy gyertek ki, pillanatnyilag nem tudok tanácsot adni. Egyszerű, korán kelő, szorgalmas, kertművelő magyar emberként nem találkozom antiszemitizmussal, így azt gondolom, még korlátok lebontására sincs szükség, mert nincsenek is korlátok valamilyen kreált konstrukció van, ezt kell fel/megoldanotok.
„Ha nincs Trianon, nincs holokauszt, és nincs az a matematikai modell, ami mást dobna ki, ha tetszik ez a belvárosi barátainknak, ha nem!” Ha nincs Trianon, vagy ha Bárdossy nem enged a német nyomásnak, ha… stb. ezekkel a feltételezésekkel nem tudok mit kezdeni, nincs ismeretem ilyen feltételezésekbe bocsátkozni. Bár elképzelhető, hogy ezek a történelmi helyzetek modellezhetőek vagy valamilyen szimulációval vizsgálhatóak lennének, nem értek hozzá és nem tudom, milyen eredményt hozhatnának egyáltalán.
A mai napra ennyi, még néhány gondolatom van, esetleg még megírom ezeket is, de most visszaolvasva ezt az egészet már ez is túl hosszú.

Cavalcanti 2013.06.06. 18:26:01

@madárjós: Számítok a véleményedre, és köszönöm.

németh györgy 2013.06.06. 20:13:13

@Cavalcanti:
Az árvíz elvonultával, ha még tudjuk - esetleg - folytassuk.

németh györgy 2013.06.16. 11:19:12

Olvastam a mandiner.hu június 14-i „Izraeli nagykövet: Magyarország és Izrael sok tekintetben hasonlóak” című blogjában Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövetének nyilatkozatait. Azt gondolom e nyilatkozatok a magyar-zsidó kapcsolatok javítását határozottan segítik. Ezek után a június 04-05-i komment váltásunk folytatása okafogyott, hiszen magas szinten is működik a nyitás.

Cavalcanti 2013.06.23. 15:08:43

"A magyar zsidóság számára éppen ezért nem lehet kérdés az, hogy Trianon egy hihetetlen veszteség. Bizonyos értelemben sokkal nagyobb, mint a magyarság többi részének, hiszen ez volt egyben a modernkori magyar antiszemitizmus egyik alappillére. Ha nincs Trianon, akkor nyilván nem alakul így az egész európai geopolitikai képlet sem, de nem alakul így a magyarországi antiszemitizmus képlete sem. Ez borzasztó helyzet. Ugyanakkor az is egy nagyon nagy probléma, mikor ezeket a különböző történelmi traumákat egyik vagy másik csoport kisajátítja magának, és másokat pedig abból kirekeszt. Vagy amikor az egyik relativizálására használjuk a másikat."
Köves Slomó /kerdem.blog.hu/
süti beállítások módosítása