A képmutatás szigete

 2012.10.06. 02:05

Ozora ,2012 nyara. Rendőrök nagy fekete sáskahadként lepték el a világ egyik legszabadabb fesztiváljának kikiáltott mezei őrületet. Droghegy a nagy kerek erdőben ,azt mondták még az út porától is be lehetett tépni. Tele volt a média eltökélt arcú rendőri vezetőkkel és politikusokkal. Olyan szenvedéllyel beszéltek a néhány zacskónyi cucc lefoglalásáról , mintha egy mexikói drogkartellt sikerült volna lefejezniük, a sok betépett holland hippi pedig  üregi nyúl módjára pislogott a 40 éves ikaruszban ,amivel a rendőrségre szállították őket. 

Sziget-20.jpg

Valóban ennyire egyedi esetről van szó? Ozora valóban a magyar fesztiválélet vadhajtása lett volna a tudatmódosítók  elterjedésének szempontjából?

A magyar társadalom előtt komoly probléma tornyosul. Nincs fiatal akinek legalább egyszer ne kínáltnak volna drogot kipróbálásra , és a megkísértett fiatalok cirka 65 - 70 %-a ki is próbálta azokat. Ez nem speciális magyar probléma , ez kortünet. Nem vesézem ki a miértjét , erről sarkos véleményem van, amitől most megkímélném az olvasót. A kérdés ami engem foglalkoztat csupán az , hogy ilyen lehangoló statisztikák mellett megtörténhet e az kis hazánkban , ebben a forradalmi és unortodox országban , hogy vannak helyek ,  ahol sok a drog és sok a fiatal , és vannak helyek ahol sok a fiatal ugyan , de drogok szinte alig fordulnak elő.

Európa és talán kijelenthetjük , hogy a világ egyik legfelkapottabb fesztiváljává vált a SZIGET. A sajtója kiváló. Olyan médiakapcsolatokkal rendelkezik , amivel szinte semmi és senki sem Magyarországon.Konzervatív vagy liberális sajtóorgánum egyre megy ,a baráti hangnem , és a pozitív hozzáállás garantált. Azt persze sosem állította senki , hogy a sziget drogmentes , hogy a hajógyári teljesen steril terület lenne , főleg sziget idején ,de a média ,irányultságtól függetlenül azt sugallta ,hogy a prevenció , és a speciális rendőri , illetve biztonsági intézkedések elegendőek arra , hogy a droghasználatot egy elfogadható szint alatt tartsák. Néhány, sárga mellénybe erőltetett, drogkereső kutyának kikiáltott menhelyi foxi , pár marcona rendőr , néhány biztonsági őr , és  egy - két jól összevágott anyag a drogellenes intézkedésekről. Ennyi az ára annak , hogy elhiggyük annak az ellenkezőjét , amit egyébként mindenhol tapasztalunk. Élhetünk a gyanúval ,hogy ebben az egészben valami nagyon nincs rendben? Hogy kilóg a lóláb? Simán. Azon a hajógyári szigeten , ahol Vizo papa rendőrsége volt az úr , azzal a rábízott feladattal , hogy fedezzék a sziget szórakozóhelyein a drog árusítását , képtelenség ,még ha a szigeten belül egy másik területen is zajlik a fesztivál ,hogy ne jelenjen meg nagyobb mennyiségben a drog. Ozora konc csupán , amit a társadalom elé vetettek,azzal a céllal ,hogy a magyar ember elhiggye , nincs nagy baj , urai vagyunk a helyzetnek? Biztos vagyok benne.

gerendai és tarlós.jpg

Gerendai kapcsolati tőkéje tetemes. Húsz év fesztiválozása ,közpénzek bevonása a rendezvény költségvetésébe, kormányoktól függetlenül ,önmagáért beszél. 2009 -ben ő lett az év üzletembere Magyarországon. Az elsők közt kapott Michelin csillagot az étterme az országban. Egy olyan karrier az övé , amire példa nem sok van ebben a honban. A Sziget egyre inkább a nyugati turista ifjak fesztiválja. Magyar szót már alig hallani.A drog nincs kisebb mértékben jelen , mint más fesztiválokon. Ilyen feltételek , és kondíciók mellett joga van e még állami , fővárosi támogatások bekasszírozására? Véleményem szerint nincs. A Sziget felnőtt korúvá cseperedvén , megérett arra , hogy kezét elengedvén az útjára bocsássuk. Döntse el a piac ,hogy életképes e, illetve kerüljön ugyanolyan elbírálás alá , mint a többi fesztivál Magyarországon.  Ez a legkevesebb ,hogy igazságérzetünk újra egyensúlyi helyzetbe kerüljön. 

Címkék: Tarlós Sziget Fiatalok Ozora Gerendai Drogok Vizo

A bejegyzés trackback címe:

https://cavalcanti.blog.hu/api/trackback/id/tr494814770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

presspresso 2012.10.06. 12:08:15

csak tájkozódni kelle, és tudhatnád, hogy a Sziget évek óta nem kér és nem kap állami támogatást, pont ez a fesztivál mutatja meg, hogy hogyan lehet piaci alapon életképes rendezvényt szervezni és a Michelin csillagot összehoznia kapcsolati tőkével, komoly nagy faszság, mit ahogy ez a bejegyzés is komoly tájékozatlanságra vall...

Cavalcanti 2012.10.06. 13:39:05

@FSK: "Az idén 20 éves Szigetfesztivál évekig hirdette magáról, hogy képes a piacról megélni. De a válság miatt pár éve nekik is állami segítséget kellett kérniük..." premier.mtv.hu/Hirek/2012/07/15/15/Valtozik_a_fesztivalok_allami_tamogatasa.aspx Nem kapcsoltam össze Gerendai kapcsolati tőkéjét a Michelin csillaggal , csupán utaltam rá , hogy nem mehet rosszul neki,ha egy ilyen nívójú éttermet tart fenn /Franciaországból hozatja a friss zöldséget,nem túl költséghatékony /.Éveken keresztül 100-130 millió forintos támogatást kapott a fesztivál egyébként , ezt tavaly nem kapta meg először , de olyan segítséget például igen , miszerint a területfoglalásért a fővárosnak fizetett díj be nem fizetése lett maga a támogatás /2011-től tetemes összeget kell fizetniük a közterületen rendezvényt szervező cégeknek a terület használatért , amit négyzetméterre határozott meg a közgyűlés/
gazdasag.ma.hu/tart/cikk/c/0/86351/1/gazdasag/Kozterulethasznalati_dijat_ker_a_fovaros_a_Sziget_Fesztivaltol
Ettől tekintett el később a közgyűlés.
Összességében nem a Gerendai vonal a fő csapásirány a blogomban. Elsősorban arra próbáltam rávilágítani , hogy Gerendai olyan tényezővé vált a magyar közéletben ,ami lehetővé teszi a számára , hogy a fesztivállal kapcsolatban ferdítsen , mosdassa azt. Vígan asszisztál ehhez úgy a jobb mint a baloldali média. Ozora semmivel sem volt "koszosabb" fesztivál , mint bármelyik sziget ,erre próbáltam rávilágítani.

Cavalcanti 2012.10.06. 14:12:51

@FSK: Végigszaladva a blogjaidon ,látva hogy többször is publikáltál a szigetről ,ott zajló programokról és évfordulókról, nem várom el hogy elfogulatlan légy. Nekem viszont ez a véleményem , amivel természetesen lehet nem egyetérteni , de attól még létezik , és mivel minden állításom levezethető és tényekkel alátámasztott, itt is marad. :)
süti beállítások módosítása